Фойерверките са форма на пиротехника, която съществува от векове. Те са популярна форма на забавление и празнуване. Натисни тук фойерверки

История на фойерверките

Произходът на фойерверките може да бъде проследен назад до древен Китай, където барутът е изобретен през 9 век. Китайски алхимици откриха, че смес от селитра, сяра и въглен може да създаде мощен експлозив. Първите фойерверки са създадени с помощта на барут и са били използвани за военни цели, като сигнализиране и за плашене на врагове.

Науката зад фойерверките

Фойерверките работят, като използват енергията, освободена от химическа реакция, за да създадат изблик на светлина и звук. Основните компоненти на фойерверка са черупката, фитила и звездите.

Обвивката е външната обвивка на фойерверка и е направена от хартиена или картонена тръба. Вътре в черупката има малки джобове с барут, наречени звезди. Звездите са направени от смес от химикали, които произвеждат различни цветове, когато горят.

Предпазителят е тънък шнур, който минава през центъра на фойерверка. Когато фитилът е запален, той запалва барута в звездите, което ги кара да горят и освобождават енергия под формата на светлина и топлина. Горещият барут също произвежда газ, който създава налягане вътре в гилзата.

Тъй като налягането вътре в черупката се увеличава, то в крайна сметка става твърде голямо и черупката експлодира, освобождавайки звездите във всички посоки. Звездите горят, докато пътуват във въздуха, създавайки цветното изображение, което виждаме в небето.

Видове фойерверки

Има много различни видове фойерверки, всеки със своите уникални свойства и ефекти. Ето някои от най-често срещаните видове фойерверки:

  1. Въздушни снаряди – Въздушните снаряди са големи фойерверки, които експлодират високо в небето, създавайки красиво изображение от цвят и светлина.
  2. Ракети – Ракетите са фойерверки, които се изстрелват в небето и експлодират, освобождавайки звезди във всички посоки.
  3. Римски свещи – Римските свещи са дълги тръби, които изстрелват множество звезди в небето, създавайки линия от светлина.
  4. Фонтани – Фонтаните са фойерверки, които стоят на земята и изстрелват искри и звезди във въздуха.

Мерки за безопасност

Въпреки че фойерверките могат да бъдат забавна и вълнуваща форма на забавление, те могат да бъдат и опасни, ако не се използват правилно. Важно е да спазвате предпазните мерки при използване на фойерверки. Ето няколко съвета за безопасност, които трябва да имате предвид:

  1. Използвайте фойерверки само на определени места.
  2. Дръжте кофа с вода наблизо, за да гасите фойерверки, които не се запалват правилно.
  3. Никога не палете фойерверки на закрито или близо до сгради.
  4. Спазвайте безопасно разстояние от фойерверките, когато са запалени.
  5. Никога не позволявайте на деца да пипат или да палят фойерверки.

Заключение

Фойерверките имат дълга и завладяваща история и продължават да бъдат популярна форма на забавление и празнуване. Разбирането на науката зад фойерверките може да ни помогне да оценим артистичността и уменията, които са необходими за създаването на тези ослепителни дисплеи.